Δημοφιλείς αναρτήσεις

Garcinia Cambogia Veda
You.gr

What’s Hot

Ηρωικό ΟΧΙ της κυβέρνησης



Eurogroup: H κυβέρνηση είπε "όχι" σε παράταση του Μνημονίου

Με το βλέμμα στραμμένο στο Eurogroup της Δευτέρας βρίσκονται τα στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και οι Ευρωπαίοι εταίροι, καθώς στο χθεσινό έκτακτο Eurogroup δεν κατέστη δυνατή η επίτευξη συμφωνίας.

Στο τραπέζι έπεσε η πρόταση για παράταση του υφιστάμενου προγράμματος του Μνημονίου κάτι το οποίο δεν έγινε αποδεκτό από την ελληνική πλευρά. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπεγράφη και κοινό ανακοινωθέν μετά το πέρας της συνεδρίασης.

Σημειώσαμε πρόοδο στις συζητήσεις με την Ελλάδα αλλά δεν ήταν αρκετό αυτό για να υπάρξει κοινό ανακοινωθέν συμπερασμάτων, ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά το τέλος του Eurogroup στις Βρυξέλλες, ο Γερούν Ντάισελμπλούμ. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν σημείωσε ο επικεφαλής του Eurogroup.

"Θα διερευνηθούν (στις συζητήσεις που θα συνεχιστούν) διάφορα ζητήματα, μεταξύ των οποίων και το τρέχον πρόγραμμα," είπε επίσης ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος προήδρευσε της συνάντησης. Σύμφωνα με τον Ντάισελμπλουμ οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις με τον Έλληνα ομόλογό τους. Οι συζητήσεις ήταν χρήσιμες, εντατικές και εποικοδομητικές, σημείωσε.

"Είχα τη φιλοδοξία ότι θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε σε κάποια βήματα για τις επόμενες ημέρες. Δυστυχώς αυτό δεν κατέστη εφικτό", δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ.

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος του Eurogroup πρόσθεσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν συζήτησαν συγκεκριμένες προτάσεις και δεν μπήκαν σε διαπραγματεύσεις για το περιεχόμενο ενός προγράμματος. "Απλώς προσπαθούμε να εργαστούμε για να βρούμε το βηματισμό μας για τις επόμενες ημέρες, ως τη Δευτέρα", πρόσθεσε, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι θα βρεθεί κοινός τόπος για να προχωρήσουμε.

Ο Ντάισελμπλουμ είπε ότι συζητήθηκε η πιθανότητα παράτασης του υπάρχοντος προγράμματος της Ελλάδας, που λήγει στο τέλος του μήνα. Σημείωσε πως κάποια κράτη-μέλη κατέστησαν σαφές πως η παράταση του προγράμματος ήταν η προτιμότερη επιλογή.

Αισιοδοξία Βαρουφάκη για λύση στο αδιέξοδο

Είμαστε αισιόδοξοι γιατί η Ευρώπη ξέρει πάντα να βρίσκει λύσεις στα αδιέξοδα, δήλωσε ο υπουργός οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup.

Ερωτηθείς αν ασκήθηκαν πιέσεις στην ελληνική πλευρά για παράταση του ισχύοντος προγράμματος είπε ότι "έγιναν συζητήσεις και μας τέθηκε το θέμα ότι υπάρχει δανειακή συμφωνία την οποία πρέπει να την επεκτείνουμε".

Όπως τόνισε, εμείς εξηγήσαμε ότι μας εξέλεξαν ( οι Έλληνες πολίτες) με στόχο την αμφισβήτηση της λογικής αυτού του προγράμματος. Το ζητούμενο είναι να υπάρξει ισορροπία μεταξύ δύο βασικών αρχών που αλληλοσυγκρούονται, σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών ο οποίος τόνισε ότι δεν υπήρξε καμία απειλή από τους εταίρους αλλά θα απαιτηθούν πολλές αμοιβαίες υποχωρήσεις για να φτάσουμε σε συμβιβασμό.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, το ζητούμενο είναι να υπάρξει γέφυρα σε κάτι καινούργιο που δεν θα αναπαράγει τα προβλήματα και εμείς καταθέσαμε απόψεις που στόχο έχουν τη δημιουργία μιας νέας Συνθήκης και ενός νέου συμβολαίου με την Ευρώπη.

Ο κ. Βαρουφάκης επεσήμανε ακόμη ότι η σημερινή συνάντηση ποτέ δεν είχε στόχο να καταλήξει σε συμφωνία αλλά να ακούσουν οι εταίροι από τη νέα ελληνική κυβέρνηση την ανάλυση μας και τους λόγους για τους οποίους το πρόγραμμα δεν βγαίνει, γιατί αποδείχτηκε τοξικό και καταστροφικό για την οικονομία.

Όπως χαρακτηριστικά γράφει το πρακτορείο Reuters μετά από επτά ώρες συνομιλιών στις Βρυξέλλες, που κράτησαν έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας εμφανίστηκε κοιτάζοντας ήρεμα τους δημοσιογράφους και αναφέροντας ότι δεν κατέληξαν σε κοινή θέση με την υπόλοιπη ζώνη του ευρώ.


Πηγή

Αν σας άρεσε κάντε like ΕΔΩ





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου