Δημοφιλείς αναρτήσεις

Garcinia Cambogia Veda
You.gr

What’s Hot

Eurogroup: Αυτά προβλέπει η συμφωνία για τετράμηνη παράταση




H διάρκεια της δανειακής συμφωνίας της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους δανειστές, σύμφωνα με πληροφορίες, παρατείνεται για τέσσερις μήνες. Έλληνες αξιωματούχοι αναφέρουν ότι μετά από τετράωρες διαβουλεύσεις των Ντάισελμπλουμ, Βαρουφάκη, Σόιμπλε και Λαγκάρντ, υιοθετήθηκε επί της ουσίας το περιεχόμενο της επιστολής του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, εμπλουτισμένο με διευκρινίσεις σε ορισμένα σημεία, με τους Ευρωπαίους να κάνουν δεκτό το αίτημα της Αθήνας για ευελιξία στην εφαρμογή του προγράμματος ενώ δεν υπάρχει αναφορά σε νέα μέτρα λιτότητας.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα γίνει συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους ούτε και θα επιχειρηθεί μονομερώς η διευθέτηση του ελληνικού χρέους μέχρι τη λήξη της παράτασης στο τέλος Ιουνίου. Ο έλεγχος των μέτρων του τετράμηνου προγράμματος θα γίνεται με ανταλλαγή πληροφοριών και μετάβαση Ελλήνων παραγόντων στις Βρυξέλλες, χωρίς να υπάρχει τρόικα. Επίσης σημείο της συμφωνίας είναι οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ειδικά αυτές που έχουν δημοσιονομικό κόστος, ενώ όλες οι εξαγγελίες της κυβέρνησης του Τσίπρα που επιβαρύνουν το σκέλος των κρατικών δαπανών θα υλοποιηθούν «περιορισμένα» σε αυτό το τετράμηνο.

Η συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup προβλέπει:

Τετράμηνη και όχι εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης μέχρι τέλος Ιουνίου του 2015)

Οχι παράταση του τρέχοντος προγράμματος αλλά συμφωνία στη βάση του υπάρχοντος προγράμματος

Εκταμίευση της υπολειπόμενης οικονομικής βοήθειας με δόσεις

Οχι νέα μέτρα λιτότητας

Οχι μονομερείς ενέργειες από την Αθήνα

Τα 16 σημεία της παλιάς αξιολόγησης δεν υπάρχουν πια

Θα υπάρξει νέα αξιολόγηση στις μεταρρυθμίσεις που θα προτείνει μέχρι τη Δευτέρα η κυβέρνηση τόσο από τους θεσμούς όσο και από το Eurogroup

Ανοιχτό το ζήτημα του πρωτογενούς πλεονάσματος, δεν θα υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός

Θα υπάρξει περιορισμένη εφαρμογή των προεκλογικών εξαγγελιών της κυβέρνησης

Ισπανία και Πορτογαλία επιχείρησαν να μπλοκάρουν το κοινό ανακοινωθέν όπως θα διαμορφωνόταν, γιαυτό και η καθυστέρηση στη συζήτηση στο κυρίως μέρος της συνεδρίασης. Mέχρι την Δευτέρα, η ελληνική πλευρά πρέπει να καταθέσει στους Ευρωπαίους υπόμνημα με τα συγκεκριμένα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις που η Αθήνα αναλαμβάνει να υλοποιήσει.

Πηγές από τις Βρυξέλλες ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αποστείλει τη Δευτέρα έναν κατάλογο με τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις. Τα μέτρα έχουν να κάνουν κυρίως με φοροδιαφυγή, φοροαποφυγή, διαφθορά και διοικητική μεταρρύθμιση για τους τέσσερις επόμενους μήνες.

Η Αθήνα δηλώνει ικανοποιημένη για το γεγονός ότι η επιτευχθείσα συμφωνία δεν περιέχει νέα μέτρα λιτότητας και επίσης διότι δεν υπάρχει αναφορά για ολοκλήρωση του προηγούμενου προγράμματος, δηλαδή του Μνημονίου.

Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά αποδέχθηκε την υλοποίηση του μεγαλύτερου μέρους των μέτρων που περιλαμβάνονταν στο μνημόνιο.




Πηγή

Αν σας άρεσε κάντε like ΕΔΩ



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου