Δημοφιλείς αναρτήσεις

What’s Hot

«Η επιβολή κυρώσεων στη Γαλλία παραμένει πιθανή»Ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Γαλλίας, άφησε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα El País, υπογράμμισε ότι η Γαλλία «δεν έχει εφαρμόσει επαρκώς μεταρρυθμίσεις» αν και «έχει αρχίσει τη διαδικασία αυτή», ερωτώμενος γιατί δόθηκε νέα παράταση στο Παρίσι ως το 2017 για να επαναφέρει το δημόσιο έλλειμμα κάτω από το όριο που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας.

«Έχει μεταρρυθμίσει τις δομές των περιφερειών της και έχει εγκρίνει το νόμο Μακρόν», ο οποίος εισάγει τη σταδιακή απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και την θέσπιση μεγαλύτερης ευελιξίας στις εργασιακές σχέσεις, «έστω κι αν δεν είναι επαρκώς φιλόδοξη», μέχρι τώρα, ανέφερε ο Γιούνκερ. «Το Παρίσι έχει αποστείλει ένα έγγραφο 47 σελίδων με το οποίο εξηγεί πώς σκοπεύει να εφαρμόσει αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Γνωρίζει ότι πρέπει να βελτιωθεί και θα το κάνει».

«Είμαι βέβαιος πως η γαλλική κυβέρνηση έχει καταλάβει πως η επιβολή κυρώσεων παραμένει μια πιθανότητα», πρόσθεσε ο Γιούνκερ αναφερόμενος στο ενδεχόμενο το Παρίσι να κληθεί να καταβάλει πρόστιμα.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ είπε χτες ότι θα «βρεθούν» τα απαιτούμενα «νέα μέτρα εξοικονόμησης πόρων», ύψους 4 δισ. ευρώ και πλέον, ώστε να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των Βρυξελλών.

«Εάν οι Βρυξέλλες απαιτούν επιπλέον τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ και πλέον για να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας σε ό,τι αφορά τα δημόσια ελλείμματα, αυτά θα βρεθούν με νέα μέτρα εξοικονόμησης» πόρων, είπε ο Ολάντ.

Η Κομισιόν έδωσε την περασμένη εβδομάδα μια νέα προθεσμία προκειμένου το Παρίσι να επιτύχει τη μείωση του δημοσίου ελλείμματος κάτω από το 3%, το 2017, αλλά σε αντάλλαγμα, απαίτησε να ακολουθηθεί μια ιδιαίτερα απαιτητική πορεία: το έλλειμμα θα πρέπει να μειωθεί στο 4% το 2015 (η γαλλική κυβέρνηση προέβλεπε να μειωθεί στο 4,1%), κατόπιν στο 3,4% το 2016 (το Παρίσι προέβλεπε να μειωθεί στο 3,6%) και τέλος στο 2,8% το 2017.

Για φέτος, η Κομισιόν ζητεί από τη Γαλλία μια μείωση του διαρθρωτικού ελλείμματος κατά 0,5% του ΑΕΠ, το ελάχιστο που αξιώνει η ΕΕ. Αλλά μέχρι στιγμής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολογίζει ότι το σχέδιο προϋπολογισμού που της έχει υποβάλει η γαλλική κυβέρνηση δεν επιτρέπει παρά τη μείωση του ελλείμματος κατά μόλις 0,3%. Κατά συνέπεια, απαιτούνται επιπρόσθετες προσπάθειες για να επιτευχθεί η μείωση του ελλείμματος κατά ακόμη 0,2%, ήτοι 4 δισ. ευρώ.
Πηγή

Αν σας άρεσε κάντε like ΕΔΩ