Δημοφιλείς αναρτήσεις

Garcinia Cambogia Veda
You.gr

What’s Hot

Η νέα «λίστα Λαγκάρντ»: Πώς η HSBC βοηθούσε τους πελάτες της να γλιτώνουν φόρους


Την ώρα που η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ επανέρχεται στην επικαιρότητα, με δεδομένη την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε πλήρη έρευνα γύρω από υποθέσεις φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, μία διεθνής έρευνα μεγάλων εφημερίδων και ειδησεογραφικών δικτύων αποκαλύπτει νέες λεπτομέρειες γύρω από το πώς η ελβετική τράπεζα HSBC βοηθούσε πελάτες της να φοροδιαφεύγουν και να αποκρύπτουν ποσά εκατομμυρίων ευρώ.


Πρόκειται για τη μεγαλύτερη τραπεζική διαρροή όλων των εποχών, καθώς τα έγγραφα που έχουν στη διάθεσή τους οι δημοσιογράφοι αφορούν στην περίοδο 2005-2007, ρίχνοντας φως σε περίπου 30.000 λογαριασμούς με σχεδόν 120 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στα έγγραφα της HSBC φιγουράρουν σταρ του Χόλιγουντ, «γαλαζοαίματοι» και κληρονόμοι μεγάλων περιουσιών, ενώ αποκαλύπτεται ότι η τράπεζα συνεργαζόταν με ορισμένους πελάτες της για να αποκρύψει «μαύρους» τραπεζικούς λογαριασμούς από τις εγχώριες φορολογικές αρχές και παρείχε λογαριασμούς σε διεθνείς εγκληματίες, διεφθαρμένους επιχειρηματίες και άλλους ιδιώτες υψηλού ρίσκου.

Μάλιστα, η HSBC όχι απλά παρείχε τέτοιες υπηρεσίες, αλλά τις διαφήμιζε κιόλας στους ενδιαφερόμενους, επικοινωνόντας μαζί τους και ενημερώνοντάς τους για το πώς μπορούν να αποφύγουν τη φορολόγηση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Νέων, που είναι μία από τις εφημερίδες στη διάθεση των οποίων βρίσκονται τα εν λόγω αρχεία, υπάρχουν 86 εγγραφές προσώπων με ελληνικό ενδιαφέρον οι οποίες δε συμπεριλαμβάνονται στην περίφημη λίστα Λαγκάρντ. Πρόκειται για πρόσωπα που είτε γεννήθηκαν στην Ελλάδα, είτε έχουν αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια, αλλά εντάχθηκαν από τις γαλλικές αρχές σε λίστες άλλων χωρών, καθώς η διεύθυνση και τα στοιχεία επικοινωνίας που είχαν δηλώσει ήταν εκτός Ελλάδας.

Στις λίστες εντοπίζονται και άλλα ελληνικά ονόματα, χωρίς όμως να αναφέρονται λεπτομέρειες για την εθνικότητα ή τον τόπο γέννησης, καθώς συνδέονται με offshore ως πληρεξούσιοι δικηγόροι και δεν αναγράφονται στοιχεία τόπου κατοικίας ή άλλες πληροφορίες.

Πηγή

Αν σας άρεσε κάντε like ΕΔΩ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου